-    
   Bejelentkezés / Regisztráció
 
 
 Opciók
Rendezve: szerint
Megjelenített témák száma:
 Témák


Következő 10 hozzászólás >>
78.  grn  -  2006-02-09 10:04:39
Ismét bortermelés Lengyelországban

Forrás: Der Deutsche Weinbau, 2005. november 18., Borkultúra Kht.
Eredetí cím: „Wieder Weinbau in Polen”
Fordította: Szilasi István, Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége

A dél-lengyelországi Jasloban 2005. november 5-én rendezték meg az első nemzetközi borünnepet. A kisváros a Wisloka folyó mellett fekszik, az Alacsony-Beszkidek déli oldalától néhány kilométerre. A városka melletti völgyben a Kárpátokban valaha létezett borásztradíciók felélesztésére egy úttörő projektet kezdtek el.

Kis szőlőterületeket telepítettek és mezőgazdasági egységek kezdték meg a szőlőfeldolgozást. Egy tucatnyi gazdát tanítanak szőlő-bortermelésre és a borászatok vezetésére. Tanulmányaikat Ausztriában és a csehországi Mährenben végzik. Az osztrák Stájerlandban lévő Silberberg-i szőlészeti-borászati iskola is támogatja a jövő lengyel borászait és szervez számukra gyakorlati oktatást a stájer borászcsaládok segítségével.

A jövő sikerébe vetett optimizmus tulajdonképpen egy kéthektáros szőlőterületen alapul, amelyet már húsz éve vezet Roman Mysliwiec borász. Ez az autodidakta borász-úttörő mintegy 4.000 tő, elsősorban korai érésű és nagyon ellenálló fajtájú szőlőt telepített a Wisloka folyóra néző déli oldalra, majd azok közül kiválasztotta a legjobban megfelelő fajtákat. Tapasztalatait több újságcikkben és egy könyvben is rögzítette; ezen kívül a Lengyel Szőlő- és Borintézet alapító tagja is.

Lengyelországban a bortermelés a XIX. században élte fénykorát, összesen 1.400 hektár ültetvénnyel, mint „sziléziai borászat”, amelynek központja Grünberg volt (ez ma Zielona Gora). 1900-ban elkezdődött a termőterületek csökkenése és a bortermelés végül teljesen megszűnt.

Lengyelország belépése az Európai Unióba kedvez a kis szőlészetek-borászatok egzisztenciális célú alapításának. Növekszik annak a lehetősége, hogy Lengyelországban ismét kis borvidékek jönnek létre, amelyek a mezőgazdaságban és a turizmusban is új munkalehetőségeket teremtenek.77.  grn  -  2006-01-05 14:14:31
Forrás: Der Deutsche Weinbau, 2005. december 2.
Eredetí cím: „Neu:”Vin de Pays des Vignobles de France”
Fordította: Szilasi István, Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége

A francia borászat egyszerű, modern tájbor-márkákat fog megjelentetni, amelyek elsősorban a külföldi, fiatal vásárlókört céloznák meg. A „Vin de Pays de France” márkanév alatt jövőre már 100 – 150 ezer hl-t fognak a piacra hozni.

A címkét a „fajta, márka, Franciaország-logo”-séma szerint fogják felépíteni. A fogyasztói árak palackonként 2 és 5 euró között lesznek. A mindig felismerhető és állandó íz elérése érdekében a borokat Franciaország különböző borvidékeiről házasítják majd. Azoknak a termelőknek és kereskedőknek, akik ezen új márkát be akarják vezetni, legalább három éves együttműködési szerződést kell kötniük, amelyben az adott borász termelésének legalább 25, legfeljebb 60 %-ára megállapítják az átvételi árat és a mennyiséget. Az ANIVIT, a tájborok szakmaközi egyesülése vizsgálja majd a szerződések betartását. Michel Servage, a megalakult szövetség elnöke reméli, hogy a politika támogatni fogja a kezdeményezést. Az új szövetséghez már a tájborok egyesüléseinek 95 %-a csatlakozott.

76.  bb  -  2005-11-07 08:49:30
sziv.tájul (a kage@holnyaraljunk.hu emilen lehet föliratkozni a hírlevélre)

Kedves Borbarátok!

Önök az Esszencia Borszaküzlet III. hírlevelét olvassák, melyben boros eseményekről és borszaküzletünk legfrissebb híreiről kaphatnak információt.


1) Debrecenben, a Klub Barabás Étteremben 9 előadásos borkurzust indítunk. Minden alkalommal 6-8 féle bor kerül bemutatásra vak-kóstolás keretében. Az esteken Kovács Pál bortanácsadó tart rövid előadást, a borokat az Esszencia Borszaküzlet biztosítja. Minden est végén a résztvevők között kisorsolásra kerül egy palack a kóstolt borok közül.
Az első előadás 2005. november 21-én "A borkóstolás művészete: A kulturált borfogyasztás megismerése, a minőségi bor kiválasztásának folyamata, az ízlelés legfontosabb elemei." címmel kerül megrendezésre.
az előadáson 7 féle bor kerül kóstolásra, bemutatásra. A részvételi díj 2500 Ft/fő, mely egy sajttálat is tartalmaz. A korlátozott létszám miatt kérjük jelezze felénk részvételi szándékát az alábbi email-címek valamelyikén: cskp@enternet.hu; kage@holborozzunk.hu .
A részletes programról, a további előadásokról a http://www.holborozzunk.hu oldalon olvashat.

2) November 12-én a Klub Barabás Étterem és Gál Tibor pincészete meghívja Önt és barátait, hogy Márton napja alkalmából megkóstolják a Pincészet borait, köztük hagyományosan új bort is, valamint a Klub Barabás Étterem szakácsai által libából készített nemes ételeket.
A borest kezdési időpontja 19 óra, részvételi díja: 4.800 Ft/fő
Jelentkezésüket az 52/502-231-es telefonszámon várjuk

2) Márton-napi liba lakoma kerül megrendezésre a Figula pincészet boraira hangolva az Anonymus Étteremben november 11.-én 19.00 órakor.
Helyszín: Anonymus Étterem, Bp. Vajdahunyadvár
Foglalás: november 10-ig telefonon -1/363-5905, vagy emailen - kovacs.zoltan@anonymuscatering.hu.
Részvételi díj: 4900 Ft/fő
További részletek: http://www.holborozzunk.hu

3) Vylyan borvacsora a soproni Szélmalom Étteremben
Szeretettel várjuk Önöket november 11-én vacsorával egybekötött borkóstolóra a soproni Szélmalom Étteremben!
Helyszín: Szélmalom Étterem, 9400 Sopron, Fraknói u.1.
Időpont: 2005.11.04. péntek 19 óra
Információ: 99/311-023; 30/2355-139
A menü ára 3900 Ft/fő

4) II. Újbor és Sajt Fesztivál
November 18-20. között 2. alkalommal kerül megrendezésre az Újbor és Sajt Fesztivál. Az idei helyszín a Váci utcai Hotel Taverna lesz. A rendezvényen 22 borvidékről hozzák el a borászok újboraikat és számos sajttermelő mutatja be termékeit. Az idén első alkalommal átadásra kerül az Év Sajttermelője cím is!

5) Az Esszencia Borszaküzlet kibővűlt választékkal várja minden kedves vásárlóját.

Újdonságok internetes szaküzletünkben http://chipart.addel.hu:
- immár több mint 300 féle bor közül válogathatnak a legkedvezőbb feltételek mellett.

Újdonságok debreceni üzletünkben (Hal-köz Üzletház, Külső sor) és az interneten is:
- megérkeztek a villányi Wunderlich pincészet borai
- november 14. érkezik a 2005-ös Vylyan Primőr
- hamarosan kaphatóak lesznek a villányi Herold Pincészet remek borai, kiváló ár/érték arány!
75.  bb  -  2005-09-15 12:44:51
Gyerekik,
szeptember 17-18-n Hajdúszoboszlón BIOÉTEL ÉS BORFESZT! A Bortársaság standján Lőricz György (St.Andrea), Sebestyén Csaba stb. várja az érdeklődől kérdéseit.
Amúgy pedig kaja+zene rogyásig.
74.  grn  -  2005-08-09 14:38:54
ELSŐ MAGYARORSZÁGI BORFALU - MÁSODSZOR!
BORFALU 2005
A tavalyi évben elért nagy sikerre való tekintettel az "Első Magyarországi Borfalu" idén is megrendezésre kerül 2005 augusztus 31-től szeptember 4-ig a budapesti Felvonulási téren, a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Bortelepülések Szövetsége, Szekszárd Város Önkormányzata, a Magyar Turizmus Rt., valamint a Sláger Rádió támogatásával. Kiállítóink a tavalyról már ismert színvonalasan kialakított, hangulatos borsátrakban kínálhatják boraikat.

A visszajelzések és vélemények alapján néhány dolgot megváltoztattunk, amely a rendezvényt a tavaly látottnál is magasabb színvonalra helyezi. A "Borfalu 2005"-nek két egyenrangú bejárata lesz: egy a Hősök tere és egy a Damjanich utca felől. Mindkét oldalon egy-egy információs pult és két-két pálinkás sátor fogadja majd a látogatókat.

Idén első alkalommal szakmai nappal nyitjuk meg a rendezvényt 2005. augusztus 31-én 14 órakor: a "Lugas alatt" szakmai fórumok és beszélgetések lesznek. Ezen a fórumon a borászoknak lehetőségük nyílik bemutatni boraikat a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. külföldi képviseletei vezetőinek, nagyköveteknek, turisztikai hivatalok, nagy- és kiskereskedői egységek, vinotékák, bevásárlóközpontok képviselőinek, VIP vendégeknek és a Borfalu támogatóinak.

Az idei év díszvendége a Balatoni Borutak Szövetsége lesz, aki a szakmai nap keretein belül tartja meg a Balatoni Borutak Szövetségének Jubileumi Cserszegi Fűszeres Verseny döntőjét. 2005-től kezdődően minden évben egy új borrégió kap kiemelt bemutatkozási lehetőséget Borfalu rendezvénysorozat eseményeinek sorában.

2005-ben egy nagy- és két kisszínpadon zajlanak a művészeti előadások. A kisszínpadokon kapnak helyet a borversenyek és egyéb szakmai programok, illetve itt mutatkozhatnak be a bortelepülések és a díszvendégek is. Nagy hangsúlyt fektettünk az esti színpadi produkciókra, ahol minden műfaj képviselteti magát. Szerdán professzionális, szórakoztató jazz zenét hallgathatunk a Babos Project Special és a Hot Jazz Band tolmácsolásában, csütörtökön fellép a Kalyi Jag Eu-Roma Karaván, pénteken a Budapest Klezmer Band és az Old Boys szórakoztatja a falu apraját s nagyját. Szombaton a falu szüreti mulatsággá változik, délutántól estig szüreti bálban vigadhatnak az idelátogatók. Vasárnap az operett műfaj neves képviselői újra vidám hangulatot varázsolnak a faluba, este pedig a rendezvény záróakkordjaként a 100 Tagú Cigányzenekar kápráztatja el a közönséget.

A Borfalu ételeire a magyaros ízvilág lesz jellemző: a vendéglátó egységeket a falu közepén, a nagyszínpad szomszédságában helyezzük el. A rendezvény egész területén elszórva,több helyen is árusítanak majd magyaros borkorcsolyákat.

A biztonságra és tisztaságra idén is vigyázni fogunk, hogy kiállítóink és kedves vendégeink is zavartalanul élvezhessék a Borfalu pezsgő hangulatát. (borfalu.hu)


73.  grn  -  2005-08-03 12:57:28
VI. DEBRECENI BORKARNEVÁL
a Nagyerdei Békás-tónál
a magyar borvidékek legszebb borai jegyében
2005. augusztus 5-7.

A debreceni nyár egyik legnépszerűbb programját idén hatodik alkalommal, ismét a Nagyerdőn rendezik meg. A Borkarneválon minden nap 12 és 24 óra között tart a borkóstolás. A rendezvényt mindhárom napon zenekarok, bábszínházak, ének- és mesemondók fellépése kíséri.

A kiállító borászatok: Tokaj Hétszőlő, Monyók Pince, Aranydukát Szőlőbirtok, Szőlőskert Borászat, Kőkút Borház, Böjt Pincészet, Monarchia Borászat, Sümegi és Fiai Pincészet, Boksay Pincészet, Légli Pince, Ébner Borház, Szekszárd Rt, Vylyan Pincészet, Bock Pincészet, Wunderlich Pincészet, Maul Pince. Szombaton az Érmellék borászai tartanak ingyenes kóstolót 14 és 20 óra között érmelléki borokból.

A VI. Debreceni Borkarnevál legszebb bora cím elnyeréséért fehér- és vörösbor, rosé és desszertbor kategóriákban versenyeznek a termelők. A benevezett boraikat szakértő zsűri bírálja vakkóstolással (minden borászat minden kategóriában egy borával nevezhet). A zsűri a külcsín alapján marketing különdíjat is kiad.

Az előző évekhez hasonlóan újra a Borkarnevál keretében hirdetik meg a slambucfőző versenyt. A nyertest, aki a Slambucfőzés Mestere címet kapja, mesterszakácsokból álló zsűri határozza meg.

72.  sajtkukac  -  2005-07-26 10:08:03
III. Szürkebarát Borverseny a Károly Róbert Főiskolán
Az elmúlt évek sikereire alapozva ismét megrendezik a III. Szürkebarát Borversenyt augusztus 12-én - a Mátrai Borvidék - a Badacsonyi Borvidék - a Károly Róbert Főiskola Mezőgazdasági Főiskola Kar Kertészeti Tanszéke - FVM badacsonyi Szőlészeti Borászati Kutatóintézete szervezésében.
A borversenyen a Balatoni- és a Felső-magyarországi Borrégió Szürkebarát borai mérettetnek meg. A versenyt az idén a Károly Róbert főiskola Kertészeti Tanszékén rendezik, augusztus 12-én 10 órától.
Várják mindazokat a Szürkebarát fajtaborokat (cuvée-t nem), amelyek hegyközségi illetve borvidéki borversenyen legalább ezüstérmet értek el.
A verseny nevezési díja: 1000 Ft/tétel.
A borversenyre történő nevezés feltételei: tételenként 3 palackos mintát kell leadni határidőre, az adott tételből 400 palacknak megfelelő minimális készlettel kell rendelkezni.
A Felső-magyarországi Borrégióból származó mintákat a Károly róbert Főiskola Kertészeti Tanszékére kell eljuttatni. Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út (Nádfedeles épület, Mátrafüred irányában) Telefon: 37/518-373.
A Balatoni Borrégióból származó mintákat az FVM badacsonyi Szőlészeti Borászati Kutatóintézetébe kérik eljuttatni. Cím: FVM SZBKI Badacsony, 8261 Badacsonytomaj, Római út 165. Telefon: 87/532-200.
A beküldött tételeken minden palackon fel kell tüntetni a termelő nevét, címét, telefonszámát - évjáratot, cukortartalmat, minőségi kategóriát.
A minták beérkezési határideje: augusztus 5. (péntek) 11.00 óra.
A borverseny eredményhirdetése a Badacsonyi-, illetve a Gyöngyösi Szüreti Napokon lesz. A résztvevőket írásban értesítik.
(Edupress)
71.  grn  -  2005-07-25 14:06:52
Új-zélandi borászok egy csapata még 2001-ben forradalmat robbantott ki a parafadugók ellen, hogy legalább saját termésük palackjait fém csavarzárral zárják le a parafadugó helyett.
A Marlborough csoport mozgolódásai igencsak megbolygatták a szigetországi piacot, egyúttal felkeltették az érdeklődését egyéb borgazdaságoknak is. Így jött létre a New Zealand Wine Seal Initiative társaság, mely jelenleg több mint 40 tagot számlál.

A parafával lezárt palackok - a rossz dugók által tönkrement borok miatt - nagy veszteségeket jelentenek a borágazatnak.
A felmerülő problémák egy része fizikai: ahogy a dugók elöregednek, sokuk kiszárad, szétmorzsolódik. A palackokba gyakorta levegő jut, így a bor oxidálódik. De mindenekelőtt a tricloranisol, más nevén TCA okozta fertőzés jelenti a legnagyobb veszélyt, amely kizárólag a parafa- vagy fadugók használatánál merülhet fel.

Sokan azt hiszik, hogy a parafán keresztül a palackba bekerülő kis mennyiségű levegő kimondottan jótékony hatású és szükséges a bor éréséhez. De ez koránt sincs így. James Halliday, borkritikus szerint: "Többen meg vannak győződve arról, hogy a csavarzárak használata mesterséges lefojtását jelenti a bor fejlődési folyamatainak. Nem igazán; az ezekhez szükséges mennyiségű oxigén benne van a palackban, sőt ami az éréshez inkább szükséges, az a levegőtől elzárt környezet".
A legjobb kupak ezek szerint a hermetikusan záródó; ergo olyan, mint a csavarzár. De ha ez igaz, miért nem azt használják mindenütt? A borivók parafadugó iránt érzett romantikája miatt.

Azonban romantika ide vagy oda, a számítások szerint Új-Zélandon 2006-ban a borok 90%-a csavarzárral lezárt palackokban kerül forgalomba. (bortarsasag)
70.  sajtkukac  -  2005-07-21 15:13:48
Magyar-francia együttműködés az amerikai borpiacon
http://www.vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2005-07-21&d=2005-07-21&r=134&c=132
69.  grn  -  2005-07-18 11:07:54
Válasz a(z) 68. hozzászólásra
Hamarosan olyan borospalackok jelennek meg Olaszországban, amelyek címkéi mindarról hangosan beszámolnak, amit érdemes tudni az adott üvegről.
Többek között megismerhetjük az előállítási folyamat titkait, valamint hogy melyik ételhez passzol a nedű leginkább. A beszélő borcímkét egy német mérnők, Florentin Doring dolgozta ki. A címke, azaz az üvegen elhelyezett cigarettásdoboz méretű számítógépes chipben hordozott audio fájl többnyire borozókban vagy éttermekben lesz igénybe vehető. Az újszerű eszköz révén meg lehet tudni, hogyan lehet teljes örömet kihozni a borból, hogyan kell kóstolni, mire kell figyelni, hogyan lehet meggyőződni a minőségéről, mi a fontos a származási hellyel kapcsolatban. A termék várhatóan idén novemberben kerül a piacra.
2005.07.11 22:20 Spicy Press Hírügynökség
68.  grn  -  2005-05-27 08:32:45
Egy újonnan készült tanulmány szerint a mérsékelt vörös bor fogyasztás felére csökkenti a hályog kialakulásának kockázatát a szemen.

A kutatás a Reykjavik Szemészeti Tanulmány részét képezte, ami egy életkor-függő szembetegségekkel foglalkozó, 5 éven át tartó vizsgálatsorozat volt, melybe 1045, ötven év fölötti pácienst vontak be. A szemhályog-kutatás közülük 846 embert érintett.

1996-tól az alanyokat különböző szemvizsgálatoknak vetették alá, illetve részletes kérdőíveket töltettek ki velük italfogyasztási szokásaikról. A 846 résztvevő közül 318-at soroltak az alkoholos italt fogyasztók közé, ebből 300-an mérsékelt, 18-an pedig erős alkoholfogyasztóknak minősültek.

Öt év múlva az alkoholt nem fogyasztók 32,2%-án, a fogyasztóknak pedig 22%-án figyelték meg szemhályog kialakulását. Ezen belül leginkább a sörivók, majd a tömény szeszes italok fogyasztói között fordult elő magasabb arányban a betegség. A vörös bort fogyasztók körében volt a legalacsonyabb a kockázat. A fehér borok hatását a tanulmány nem vizsgálta, mivel a kutatók szerint Izlandon, ahol a kutatást végezték, nem túl elterjedt a fogyasztásuk.

A vizsgált alanyok életkorának, dohányzási szokásainak, a cukorbetegség előfordulásának és egyéb tényezőknek az összevetése után a kutatók úgy találták, hogy a mérsékelt vörös bor fogyasztás bármelyik típusú szemhályog kialakulásának kockázatát mintegy 50%-ban csökkenti a nem fogyasztókkal szemben. (Decanter)